Kiina kuittaa. Tämä on nyt uusi blogimme, saapa nähdä kuinka kauan tämä pelittää. Edellisen blogin päivittämisessä oli alusta alkaen ongelmia Kiinan rajan ylittämisen jälkeen, mutta viimeisimmän päivityksen jälkeen se ei sitten enää suostunut aukeamaan. Kiitos vaan valtion sensuurille. Tämä osoite toimii nyt varmaan paremmin, kun webosoitteessa ei ole sitä maagista sanaa "blog", joka sulkee kaiken internettoiminnan Kiinassa. Myöskään Facebook ei ole toiminut noin kuukauteen proxystä huolimatta, joten pahoitteluni kaikille, joille olemme mahdollisesti jättäneet vastaamatta. Kyse ei siis ole siitä, ettemmekö haluaisi kommunikoida teidän kanssanne hyvät ihmiset, vaan Isoveljen ote on kiristynyt.

Paljon on ehtinyt tapahtua sitten viimeisimmän blogimerkinnän. Koitamme nyt päivittää tätä uutta blogia vähän useammin, kun Juhakin on luvannut osallistua ahkerammin kirjoittamiseen.

Saimme valitettavasti todella ikäviä uutisia Suomesta pari viikkoa sitten, ja Juha on nyt Suomessa käymässä. Minä jäin yksin tänne ja koitan nyt kerrata pikaisesti viime viikkojen kuulumisia.

Olemme muuttaneet takaisin kampukselle. Tällä kertaa asumme kahden hengen huoneessa, suihkut ja vessa käytävällä. Ihan hyvin niihin on tottunut, ollaan nyt vaan tyytyväisiä että viihdytään huoneessa ja palvelut on lähellä. Ei siitä edellisestä kämpässä asumisesta tullut mitään, kämppiksenä olleet teinitytöt bilettivät jatkuvasti ja pitivät jatkoja keskellä viikkoa niin ettei saatu nukuttua. Kaiken huippu oli, kun ne piti bileet, joissa mm. vessan ovi rikottiin, lavuaari yrjöttiin tukkkoon, rikottuja pulloja olkkarin lattia täynnä ja lattiat mustana skeidasta. Tyttöjen mielestä meidän oli turha valittaa, kun meidän huoneeseen ei oltu koskettu. Onneksi oltiin laitettu se lukkoon. Tyttöjen mielestä oli meidän ongelma, jos ei ymmärretty että he haluavat bilettää. Ei mitään anteeksipyyntöjä, että anteeksi kun pidettiin meteliä vaan että meissä oli tietysti vika, jos ei ymmärretä että ei kesken bileiden siivota rikkoutuneita pulloja lattialta. Ihan käsittämätöntä. Kyllä me olisimme bileet hyväksyneet, mutta emme tietenkään sitä, että koko kämppä pistetään hajalle eikä edes siivota jälkiä ajoissa. Saatiin onneksi rahamme takasin ja muutettiin kampukselle, kun ei enää jaksettu säätää uuden kämpän etsimisen kanssa. Kävimme yhtä asuntoa katsomassa, mutta siinä ei ollut suihkua joten ei kiitos.

Kampuksella asumisessa on hyvät puolensa: Lyhyt matka kouluun, ruokalaan ja kirjastoon, kaverit asuu vieressä eikä tarvitse maksaa netistä, vedestä tai sähköstä. Minun kannaltani on tietysti ikävää, että asumme miesten käytävällä ja joudun käymään alemmassa kerroksessa suihkussa ja vessassa. Naapurin poika istuu vessassa ovi auki skeidalla ja lukee kirjaa, joten en kovin mielellään menekään hänen kanssaan tekemään tuttavuutta wc-tiloihin. Huoneemme on hiukan isompi kuin muiden, joten meillä kävi hyvä tuuri.

Kiinan kansantasavalta täytti 60 vuotta ja meillä oli 8 päivän loma. Olimme Pekingissä ja teimme tiukkaa sightseeingiä parin muun vaihtarin kanssa. Kävimme mm. 1400 luvulta peräisin olevassa Ming-aikakauden kylässä, vanhassa kesäpalatsissa, eläintarhassa, shoppailemassa, kiinalaisessa karaokessa, Fragrant Hills puistossa ja hutongeissa. Pekingin maan alainen kaupunki oli valitettavasti suljettu ja Tiananmenillä oli aivan liikaa ihmisiä, joten ne jäivät tällä kertaa väliin. Katsoimme lähes kolmituntisen massiivisen spektaakkelin telkkarista. Kiina esitteli paraatissa koko komeutensa niin uusimmista aseista tansseihin ja kansallispukuihin. Illalla melkein näimme livenä maailman suurimman ilotulituksen, mutta valitettavasti meidän huoneen ikkunan (11. kerros) ja Tiananmenin, josta raketit lähettiin, välillä oli muutama pilvenpiirtäjä liikaa. Näimme siis vain osan livenä ja loput katsoimme netistä.

Hallitus manipuloi säätä, jotta aurinko paistaisi 60-vuotisparaatin ajan. Edellisenä iltana ammuttiin taivaalle sääraketteja ja yht'äkkiä taivas repesi järjettömään rankkasateeseen. Seuraavana aamuna pilvet olivat tosiaan poissa ja upeat ilmat jakuivat lähes viikon. Nyt ilmat ovat vihdoin alkaneet kylmetä ja lämpimämpiä vaatteita on pitänyt ostaa. Huoneessamme on yksinkertaiset ikkunat, joten tuuli ujeltaa niistä jo nyt lävitse. Saapa nähdä, miten kylmä talvella on. Eilen oli niin kova tuuli, että pelkäsin ikkunoiden hajoavan.

Olimme viime viikolla kummatkin kovassa kuumeessa. Kaverini epäilee kovasti, että se oli sikainfluenssaa. Enpä tiedä, mutta yskä ei ota helpottaakseen. Opiskelut ovat menneet ihan hyvin. Kiinan kieli _on_ vaikeaa. Saimme vihdoin opiskelijakortit ja pääsin lainaamaan yliopiston kirjastosta oikein kirjojakin. Olin todella hämmästynyt, kun huomasin siellä olevan melkoisen paljon ihmisoikeuksia käsittelevää kirjallisuutta. Passini sain vihdoin tänään takaisin. JEE. Nyt meillä on oleskeluluvat ensi kesään saakka.

kirjoitti Sanna