Joulu meni nopeasti täälläkin, ja arki jatkuu. Herättelimme pientä joulun tuntua katsomalla Lumiukkoa Youkusta, kuuntelemalla joululauluja Spotifystä, syömällä Suomesta tuotuja pipareita ja juomalla Ikeasta ostettua glögiä. Jouluateriaksi nautimme mm. perinteistä joulupizzaa... Syötyämme joulun ajan vain ei-kiinalaista ruokaa paluu kanttiinin antimiin ei oikein jaksa innnostaa.

Koska epäilimme, ettei Joulupukki ehdi meitä tervehtimään, valitsimme toiseksi parhaan vaihtoehdon. Siispä, menimme heti aikaisin aattoaamuna tervehtimään itse puhemiestä. Maon mauseleum on auki vain aamuisin, joten koulupäivinä sinne ei ehdi ja viikonloppuisin epäilemme jonojen olevan pitkiä. Pääsimme sisään onneksi ilman sen pidempiä jonottamisia. Emme ostaneet Maolle kukkaa, vaikka tämäkin mahdollisuus ystävällisesti tarjottiin. Maon mauseleum poikkesi kaikista muista kiinalaisista merkittävästi kahdesta syystä: a) sisäänpääsy oli ilmainen  ja b) kiinalaiset jonottivat sisään kauniisti parijonossa. Enpä ole ennen nähnyt kiinalaisten jonottavan. Ilmeisesti puhemiehen viimeinen (vai tuskin sentään lopullinen?!) leposija on niin pyhä, että edes kiinalaiset eivät ilkeä töniä, tuuppia ja puskea eteenpäin. Ilmeisesti olisi myös pyhäinhäiväistys vaatia kansalta rahaa heidän pyhiinvaeltaessa Johtajan luo, joten kerrankin pääsimme jonnekin sisään ilmaiseksi. Käynti oli kuitenkin nopeasti ohi. Kuljimme jonossa lasikuvun ohi ja yritimme samalla saada mahdollisimman hyvän näkymän Maoon, joka lepäsi alttarilla lasikuvussa. Jäi mietityttämään, onko kyseessä todella Maon balsamoitu ruumis....

Kävimme myös Beijing Urban City Planning Centerissä ihmettelemässä mm. Pekingin pienoismallia. Taitaapa tämä olla aika iso kylä. Lounaan jälkeen menimme vielä Taivaan temppeliin, joka on Kiinan suurin olemassa oleva temppeli. Se kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin. Kävimme siellä jo pari vuotta sitten kesällä, ja näin talviaikaan temppelin valtavan suuri ja kaunis puisto ei tietenkään ollut ihan parhaimmillaan. Sääkään ei ollut mitenkään hyvä, ja aattoiltona alkoikin aivan kauhea myräkkkä.

Loppujoulu menikin sitten syödessä, laiskotellessa ja elokuvia katsellessa. Tapaninpäivänä kävin hakemassa antibioottikuurin keuhkoputkentulehdukseen, joten jospa tämä kaksi viikkoa jatkunut flunssa menisi kohta ohi. Tällä viikolla olemme yrittäneet kertailla kiinaa ensi viikon kokeita varten. Viikko vielä, ja sitten alkaa loma!

Meillä vaihtuukin sitten huomenna vuosi kuusi tuntia aiemmin kuin siellä Suomessa. Voidaan siis laittaa viestiä sitten vuodesta 2010 teille vuoteen 2009 Hyvää uutta vuotta kaikille!